Casper van der Woude wint Zuiderzeeronde

DRONTEN – Casper van der Woude heeft de 11e editie van de Zuiderzeeronde in Dronten gewonnen. De renner van RC Jan van Arckel sprong in de slotkilometer weg uit het peloton en werd niet meer achterhaald. Achter hem kwam hem kwam Dutch Food Valley Cycling-renner Johan Dorussen als tweede over de finish. Derde werd Casper Noorloos van CC Pavé76. 

Casper van der Woude kwam juichend over de finish van de Zuiderzeeronde. Johan Dorussen werd tweede buiten Dronten, derde was Casper Noorloos.

Van der Woude is door de overwinning in Dronten de eerste leider van de AGU Clubcompetitie. De 19-jarige Dorussen heeft door zijn tweede plaats de leiding in het jongenklassement.

Onder een aangenaam voorjaarszonnetje werd het peloton om 13.45 uur weggeschoten voor de wedstrijd over 160 kilometer door de polders van Flevoland. Door het gebrek aan een krachtige wind verliep de eerste koersuren vrij tam. Een grote valpartij bij de tweede passage van de gravelstrook zorgde voor een splitsing in het peloton. De twee grote groepen smolten op de Hondweg op 105 kilometer van de finish samen.

De eerste serieuze aanval kwam even later van Jardi Christ van der Lee (Willebrod Wil Vooruit). Hij kreeg gezelschap van ploeggenoot Sten Verzijl en Mattanja Woets (RC IJsselstreek). Door de controle in het peloton door Dutch Food Valley Cycling Team en JEGG-DJR academy liep de kopgroep niet verder dan maximaal 45 seconden.

Op de laatste gravelstrook werden de drie koplopers teruggepakt en maakte het peloton zich op voor de massasprint op het industrieterrein van Dronten. In de finale waren nog een paar late uitvallen maar niemand slaagde er in om weg te komen. In de slotkilometer zette Casper van der Woude zich op kop van het peloton en ging met kleine voorsprong de laatste bocht in. Vervolgens bleef hij de sprintende groep in de laatste meters voor en pakte hij de eerste wedstrijd van de AGU Clubcompetitie 2023. 

Het podium in Dronten.

‘Ik had het parcours al een beetje verkend en had me voorgenomen om voor die laatste bocht vol aan te zetten,’ blikte winnaar Van der Woude terug. ‘Het was alles of niets en gewoon keihard stampen op de pedalen de laatste 700 meter. En het lukte.’ 

Ook de nummer twee keek tevreden terug op de wedstrijd. ‘Doordat er niet veel wind stond, was het geen zware koers’, aldus Dorussen. ‘Tegen het einde werd ik goed gebracht door mijn ploeg en kon ik van voren beginnen aan de sprint. Jammergenoeg kreeg ik het gat met Van der Woude niet meer dicht maar ik ben echt heel blij met deze tweede plaats.’

De volgende wedstrijd in de AGU Clubcompetitie is de Omloop om Simpelveld op zondag 14 mei.

UITSLAG Zuiderzeeronde 2023
1. Casper van der Woude
2. Johan Dorussen
3. Casper Noorloos
4. Jasper de Laat
5. Eskil Huiting
6. Ofke Teekens
7. Sven Pijnenburg
8. Bram Kras
9. Aldert van der Veen
10. Niels Immerzeel