Hoe de AGU Clubcompetitie beslist werd

Alle foto’s van de koers bekijken? Ga dan naar sportfoto.nl

Met de finalewedstrijd in Ooststellingwerf werd de AGU Clubcompetitie beslist. In deze reeks van 5 wedstrijden streden de beste Nederlandse clubs tegen elkaar. Doel was het winnen van de AGU Clubcompetitie. In dit verslag kijken we uitgebreid terug op alle hoogtepunten van de competitie.

1/5 – Zuiderzeeronde

Onder een aangenaam voorjaarszonnetje werd het peloton weggeschoten voor de wedstrijd over 160 kilometer door de polders van Flevoland. Door het gebrek aan een krachtige wind verliep de eerste koersuren vrij tam. Een grote valpartij bij de tweede passage van de gravelstrook zorgde voor een splitsing in het peloton. De twee grote groepen smolten op de Hondweg op 105 kilometer van de finish samen.

De eerste serieuze aanval kwam even later van Jardi van der Lee (Willebrod Wil Vooruit). Hij kreeg gezelschap van ploeggenoot Sten Verzijl en Mattanja Woets (de IJsselstreek). Door de controle in het peloton door Dutch Food Valley Cycling Team en JEGG-DJR academy liep de kopgroep niet verder dan maximaal 45 seconden.

Alle foto’s van de koers bekijken? Ga dan naar sportfoto.nl

Op de laatste gravelstrook werden de drie koplopers teruggepakt en maakte het peloton zich op voor de massasprint op het industrieterrein van Dronten. In de finale waren nog een paar late uitvallen maar niemand slaagde er in om weg te komen. In de slotkilometer zette Casper van der Woude zich op kop van het peloton en ging met kleine voorsprong de laatste bocht in. Vervolgens bleef hij de sprintende groep in de laatste meters voor en pakte hij de eerste wedstrijd van de AGU Clubcompetitie 2023. 

Klik hier voor alle video’s van de AGU Clubcompetitie

2/5 – Bergomloop Simpelveld

Al vroeg in de koers ging Willebrord Wil Vooruit-renner Van der Lee op avontuur met Mathijs Loman (TWC de Kempen) en Jens van den Dool (RC Jan van Arckel). Op zo’n 90 kilometer van de finish had het drietal een minuut voorsprong. In het peloton organiseerde met name de renners van JEGG-DJR Academy de achtervolging. ‘We kregen instructies van de ploegleiding om volle bak achter de kopgroep aan de jagen en daarna zelf iets te forceren,’ vertelde de nummer drie Tjalle de Bruin (JEGG-DJR Academy)

Nadat Van den Dool wegviel uit de kopgroep, reden Loman en Van der Lee een paar ronden met elkaar op kop. In de slotfase reed Tjalle de Bruin naar de koplopers toe. ‘Ik probeerde aan te sluiten en gelijk erover heen te gaan, maar dat lukte me niet meer. De kramp schoot er van alle kanten zowat in.’

Alle foto’s van de koers bekijken? Ga dan naar sportfoto.nl

In de slotkilometers van de boeiende wedstrijd keken de drie koplopers naar elkaar. Van der Lee versnelde net na het rode vod van de laatste kilometer en daar hadden de andere twee geen antwoord op. ‘Het was niet echt een demarrage maar we reden alle drie gewoon zo hard mogelijk naar de finish,’ aldus Van der Lee. ‘Toen ik in de gaten kreeg dat ik een gaatje had, ben ik zo hard mogelijk doorgereden naar de finish. Het was een mooie zware koers en heel gaaf dat ik hier weet te winnen. Het is tot nu toe de mooiste dag in mijn wielercarrière.’

Klik hier voor alle video’s van de AGU Clubcompetitie

3/5 – Omloop van Noordenveld

Pas na halverwege koers slaagde er een grote groep in om weg te rijden. Een kopgroep van 17 man kreeg enige ruimte van het peloton. In de omvangrijke groep waren Jasper de Laat, Bart Vreugdehil, Sjoerd Botter, Daan van den Eijnden, Casper Noorloos, Jelle Bouma, Stef Koning, Matthew Fox, Christian Rush, Thijmen Paardenkooper, Bouke Gerritsma, Tim Arts, Mattanja Woets, Stijn van Lohuizen, Tom Jonkmans en Jesse de Rooij aanwezig.

Opvallend genoeg was er geen enkele renner van Sensa-Kanjers voor Kanjers CT en RC Jan van Arckel van AGU Clubcompetitie-leider Casper van der Woude vertegenwoordigd. Die twee ploegen werkten dan ook hard om de voorsprong te controleren.

In de grote kopgroep werd niet optimaal samengewerkt, waardoor er uiteindelijk niet meer dan 35 seconden voorsprong werd genomen. ‘Ik had er in het begin wel geloof in,’ vertelt Tim Arts. Na afloop werd de renner van OWC-AWV de Zwaluwen uitgeroepen tot strijdlustigste renner. ‘Maar op een gegeven moment viel de samenwerking weg en liep de voorsprong meteen terug. Heel jammer want dit was echt wel een kans.’

Alle foto’s van de koers bekijken? Ga dan naar sportfoto.nl

Stef Koning (JEGG-DJR Academy) probeerde nog het tempo hoog te houden en het voordeel voor zijn ploeg in het klassement van de Clubcompetitie uit te spelen. Daarin heeft JEGG-DJR Academy de leiding, voor voor TWC de Kempen en Sensa-KVK CT. Die laatste ploeg zorgde er in de laatste twee ronden dat alles weer bij elkaar kwam.

In de laatste omloop werd duidelijk dat het op een massasprint ging uitlopen. Hoewel er in de laatste kilometer nog wat verwoede pogingen waren om de spurt te ontlopen, was het toch Dutch Food Valley CT die zijn snelste man Johan Dorussen op de juiste positie bracht. Met een machtige sprint versloeg de snelle 18-jarige Dorussen het peloton en kon al enkele meters voor de finish overeind komen en met een luide schreeuw de meet passeren.

Klik hier voor alle video’s van de AGU Clubcompetitie

4/5 – Ploegentijdrit Gilze

In de natte en gladde straten van het Brabantse Gilze zette de sterke formatie van WV De IJsselstreek de snelste tijd neer in de spannende ploegentijdrit van de AGU Clubcompetitie. Het regenachtige weer drukte enigszins een stempel op de wedstrijd maar al snel in de tijdrit over 22 kilometer werd duidelijk dat De IJsselstreek met een sterke prestatie bezig was. TWC De Kempen werd uiteindelijk tweede op 16 seconden en de derde tijd kwam op naam van Sensa-Kanjers voor Kanjers CT.

Door de fraaie derde plaats ging Sensa-Kanjers voor Kanjers CT alleen aan de leiding in de Clubcompetitie. ‘Zo’n ploegentijdrit is een prachtig onderdeel van het wielrennen,’ glunderde Sensa-Kanjers voor Kanjers CT-ploegleider Jentje Huntink na afloop. ‘Alles moet kloppen op zo’n dag en daarom hebben we de afgelopen tijd flink op geoefend om in formatie te rijden. Dat leidde eindelijk tot deze mooie derde plaats en eerste in de stand van de Clubcompetitie.’

Alle foto’s van de koers bekijken? Ga dan naar sportfoto.nl

Ook de renners van het winnende WV De IJsselstreek namen deze ploegentijdrit meer dan serieus. Het parcours werd minutieus bestudeerd en de juiste volgorde werd op trainingen bepaald. ‘Het ging vandaag echt gesmeerd,’ aldus De IJsselstreek-renner Jelle ter Weeme. ‘Alle aflossingen klopten en het zegt alles dat we tot het einde compleet bleven.’

De IJsselstreek raffelde de 22 kilometer in 27 minuten 19 seconden af en had als enige formatie een gemiddelde boven de 50 kilometer per uur. De strijd om de tweede plaats was iets spannender want uiteindelijk had TWC De Kempen slechts één seconde voorsprong op Sensa-Kanjers voor Kanjers CT.

Vooraf werd al gewaarschuwd voor de gladde klinkerstraten in het centrum van Gilze en was ook een aantal bochten verderop op het parcours die door de natte omstandigheden lastig waren geworden. Diverse valpartijen waren dan ook vrijwel onvermijdelijk. Grootste slachtoffer werd uiteindelijk de ploeg van Jan van Arckel. Bijna het gehele team gleed de greppel in na een valpartij en moest opgeven. Ook Casper van der Woude, leider in het individuele Cyclon-klassement, kwam hard ten val en sloot zijn laatste wedstrijd in deze Clubcompetitie in mineur af.

Klik hier voor alle video’s van de AGU Clubcompetitie

5/5 – Finale Clubcompetitie – Ooststellingwerf

Bij de start van de Omloop Ooststellingwerf werd het peloton nog geplaagd door flinke neerslag. Ondanks het gebrek aan wind, werd al snel duidelijk dat de regenachtige omstandigheden het koersverloop zouden bepalen. In de eerste ronde werd er direct flink gas gegeven en na een korte neutralisatie vormde zich al vrij snel een kopgroep van tien man. Dat tiental zou een groot deel van de koers kleuren.

Halverwege de wedstrijd liep de tien man tellende kopgroep uit naar een voorsprong van boven de minuut en leek de winnaar van voren te zitten. In het peloton was het met name Dutch Food Valley CT met CyclOn-leider Johan Dorussen die het tempo hoog hield. En nadat Daan den Breejen uit de kopgroep wegviel, zagen de overgebleven negen man hun voorsprong langzaam slinken. Met nog zo’n 30 kilometer op de teller was er toch nog een samensmelting en verwachtte iedereen een massasprint.

Daar dacht Ruben van Randeraat echter anders over. De renner van Willebrord Wil Vooruit demarreerde op de natte en smalle Friese wegen en kreeg al snel Jens van der Dool (Jan van Arckel) met zich mee. ‘Ik zag van Jens in mijn wiel sprong en dacht meteen dat dit wel eens de beslissing zou kunnen zijn,’ aldus winnaar Van Randeraat. Niet veel later sloten er nog drie renners aan: Sebastiaan Oranje, Rik van der Wal en Stijn van Lohuizen. ‘De samenwerking was uitstekend en ik had al snel door dat we weg zouden blijven.’ Het vijftal bleef inderdaad verrassend weg uit de greep van het peloton.

Alle foto’s van de koers bekijken? Ga dan naar sportfoto.nl

In de straten van het fraaie Oosterwolde hield Van Randeraat de sterke Van der Dool in de gaten. Die ging dan ook als eerste de sprint aan, maar renner uit Koudekerk aan de Rijn kon dat pararen en versnelde vervolgens nog eens. ‘Ik had echt goede benen vandaag,’ straalde Van Randeraat. ‘Ik ben blij dat ik aan het einde van het seizoen nog zo’n mooie klassieker op mijn naam mag zetten.’ Het podium werd met Rik van der Wal (Sensa-Kanjers voor Kanjers) en Sebastiaan Oranje (TWC Tempo) compleet gemaakt.

Klik hier voor alle video’s van de AGU Clubcompetitie

EindklassementenTop 10 CyclOn Klassement

Volledige Stand
PositieRennerCategoriePunten
1nedJohan DorussenU23220
2nedCasper van der WoudeElite200
3nedEskil HuitingU23190
4nedCasper NoorloosU23102
5nedKlaas GroenenElite100
6nedJardi van der LeeU23100
7nedRuben van RanderaatU23100
8nedSven PijnenburgU2392
9nedJasper de LaatElite82
10nedMathijs LomanElite80


Top 10 Natusport Klassement

Volledige Stand
PositieRennerCategoriePunten
1nedJohan DorussenU23220
2nedEskil HuitingU23190
3nedCasper NoorloosU23102
4nedJardi van der LeeU23100
5nedRuben van RanderaatU23100
6nedSven PijnenburgU2392
7nedRik van der WalU2380
8nedStijn van LohuizenU2376
9nedTjalle de BruinU2370
10nedSven PollaertU2360