Johan Dorussen snelste in tropische Omloop van Noordenveld

Met veel overtuiging en een luide schreeuw passeerde de jonge Johan Dorussen in de mooie eindsprint als eerste de meet in de Omloop van Noordenveld. De renner van Dutch Food Valley CT werd in de slotkilometers perfect door zijn teamgenoten naar voren gebracht en rondde het uitstekend af in de straten van het Drentse Roden. De rappe Dorussen versloeg in de massasprint Eskil Huiting (Sensa-Kanjers voor Kanjers CT) en Klaas Groenen (TWC De Kempen).

Onder tropische omstandigheden wint Johan Dorussen (Dutch Food Valley CT) de massasprint

AGU Clubcompetitie-leider Casper van der Woude (RC Jan van Arckel) kwam als zesde over de meet en behoudt daarmee de leiding. De jonge Dorussen neemt de leiding weer over in het jongerenklassement, mede doordat de afwezige Jardi van der Lee zijn positie niet kon verdedigen in Roden.

Van tevoren was duidelijk dat de hitte een rol ging spelen in de koers. Daarom werd vooraf door de jury besloten in overleg met de ploegleiders om de koers op de eerste tropische dag van het jaar met twee ronden in te korten. Daarom moesten de renners niet 170 maar iets minder dan 140 kilometer rijden. ‘Een goede beslissing van de jury,’ vond Casper van der Woude voor de start van de wedstrijd. Met een koelvest aan bereidde de klassementsleider zich voor op de warmte in het Drentse land. ‘Het is een kwestie van goed blijven drinken en ik kan wel goed omgaan met de warme omstandigheden. Ik hoop in ieder geval op een zware koers.’

Mede door de tropische omstandigheden en de bij vlagen op de open stukken van het parcours aanwezige wind werd het ook een slopende wedstrijd. Er waren niet veel geslaagde aanvalspogingen, maar in het peloton was het constant onrustig. Dat zorgde voor wat slachtoffers aan de achterkant van het peloton. ‘Door de temperatuur was het een beetje rare wedstrijd,’ aldus Van der Woude. ‘De hitte legde het peloton niet echt lam, maar geen enkele ploeg kon echt een vuist maken. Het was meer een slijtageslag.’

Pas na halverwege koers slaagde er een grote groep in om weg te rijden. Een kopgroep van 17 man kreeg enige ruimte van het peloton. In de omvangrijke groep waren Jasper de Laat, Bart Vreugdehil, Sjoerd Botter, Daan van den Eijnden, Casper Noorloos, Jelle Bouma, Stef Koning, Matthew Fox, Christian Rush, Thijmen Paardenkooper, Bouke Gerritsma, Tim Arts, Mattanja Woets, Stijn van Lohuizen, Tom Jonkmans en Jesse de Rooij aanwezig.

Opvallend genoeg was er geen enkele renner van Sensa-Kanjers voor Kanjers CT en RC Jan van Arckel van AGU Clubcompetitie-leider Casper van der Woude vertegenwoordigd. Die twee ploegen werkten dan ook hard om de voorsprong te controleren.

Een omvangrijke kopgroep van 17 man maakte zich halverwege koers los van het peloton.

In de grote kopgroep werd niet optimaal samengewerkt, waardoor er uiteindelijk niet meer dan 35 seconden voorsprong werd genomen. ‘Ik had er in het begin wel geloof in,’ vertelt Tim Arts. Na afloop werd de renner van OWC-AWV de Zwaluwen uitgeroepen tot strijdlustigste renner. ‘Maar op een gegeven moment viel de samenwerking weg en liep de voorsprong meteen terug. Heel jammer want dit was echt wel een kans.’

Stef Koning (JEGG-DJR Academy) probeerde nog het tempo hoog te houden en het voordeel voor zijn ploeg in het klassement van de Clubcompetitie uit te spelen. Daarin heeft JEGG-DJR Academy de leiding, voor voor TWC de Kempen en Sensa-KVK CT. Die laatste ploeg zorgde er in de laatste twee ronden dat alles weer bij elkaar kwam.

Het podium in Roden: v.l.n.r. Eskil Huiting, Johan Dorussen en Klaas Groenen.

In de laatste omloop werd duidelijk dat het op een massasprint ging uitlopen. Hoewel er in de laatste kilometer nog wat verwoede pogingen waren om de spurt te ontlopen, was het toch Dutch Food Valley CT die zijn snelste man Johan Dorussen op de juiste positie bracht. Met een machtige sprint versloeg de snelle 18-jarige Dorussen het peloton en kon al enkele meters voor de finish overeind komen en met een luide schreeuw de meet passeren.

‘Dit is een geweldige overwinning,’ glundert winnaar Dorussen. ‘Ik was er in de eerste wedstrijd van de Clubcompetitie al dichtbij, maar deze sprint ging echt lekker.’ Hij hield uiteindelijk Eskil Huiting (Sensa-Kanjers voor Kanjers CT) en Klaas Groenen (TWC De Kempen) achter zich. En ook klassementsleider Casper van der Woude kwam er niet aan te pas. Hij kwam als zesde over de finish in de hete straten van Roden.

Cyclon-leider Casper van der Woude (l) en leider in het Natusport-jongerenklassement Johan Dorussen (r).

Door die zesde stek behoudt Casper van der Woude wel de leiding van het Cyclon klassement in de AGU Clubcompetitie. Johan Dorussen herovert de trui voor de beste jongeren en mag de Natursport-leiderstrui weer aantrekken.

De volgende wedstrijd in de AGU Clubcompetitie is op zaterdag 1 juli, een ploegentijdrit in het Brabantse Gilze. 

Laatste 500 meter:

Johan Dorussen wint de Omloop Noordenveld!

๐‰๐จ๐ก๐š๐ง ๐ƒ๐จ๐ซ๐ฎ๐ฌ๐ฌ๐ž๐ง ๐ฐ๐ข๐ง๐ญ ๐๐ž ๐Ž๐ฆ๐ฅ๐จ๐จ๐ฉ ๐๐จ๐จ๐ซ๐๐ž๐ง๐ฏ๐ž๐ฅ๐โ— Check maandag onze uitgebreide samenvatting op Youtube!

Geplaatst door Clubcompetitie op Zondag 11 juni 2023

๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Omloop van Noordenveld 2023
UITSLAG (137,5km)
1Johan DorussenDutch Food Valley CT
2Eskil HuitingSensa Kanjers voor Kanjers
3Klaas GroenenTWC De Kempen
4Sven PollaertZRTC Theo Middelkamp
5Jos KoopJEGG-DJR
6Casper van der WoudeJan van Arckel
7Kevin ReuversWillebrord Wil Vooruit
8Juul NagengastWSV De Peddelaars
9Maiko TimmersWest-Frisia
10Thijmen PaardenkooperHouttec CT