Van Randeraat wint Omloop Ooststellingwerf

In de laatste wedstrijd van de AGU Clubcompetitie was Ruben van Randeraat de sterkste van een kopgroep van vijf man die in de slotfase verrassend wegbleef uit de greep van het peloton. De renner van Willebrord Wil Vooruit versloeg Rik van der Wal (Sensa-Kanjers voor Kanjers) en Sebastiaan Oranje (TWC Tempo) in de straten van Oosterwolde en schreef daarmee deze natte editie van Omloop Ooststellingwerf op zijn naam.

Ruben van de Randeraat wint HOS Oil Omloop Ooststellingwerf

AGU Clubcompetitie-leider Johan Dorussen won vervolgens de sprint van het peloton. Door zijn zesde plek in de HOS Oil Omloop Ooststellingwerf – vlak voor Eskil Huiting en Casper Noorloos – stelde het jonge talent Dutch Food Valley CT zijn CyclOn-klassement veilig. Bovendien eindigde 19-jarige Dorussen ook bovenaan in het Natursport-klassement van de beste jongeren.

‘Dit is echt een geweldig seizoen voor mij,’ glunderde Dorussen na de finish in het Friese Oosterwolde. ‘Van tevoren was het jongerenklassement echt een doel voor mij, maar door de tweede plek al gelijk in de eerste koers (Zuiderzeeronde) en die overwinning van Omloop Noordenveld stond ik in beide klassementen er goed voor. Beide posities wilde ik vandaag verdedigen dus er stond wel een beetje druk op. Jammergenoeg kon ik uiteindelijk hier niet mee doen voor de winst, maar gelukkig won ik wel die sprint van het peloton.’

Niet alleen Dorussen had last van druk voor de finale van de AGU Clubcompetitie. Ook bij de ploegen uit de top van het teamklassement in de waren de belangen groot. Klassementsleider Sensa-Kanjers voor Kanjers was nog niet zeker van de eindzege, daarvoor waren er nog teveel punten in de laatste wedstrijd van het seizoen te verdelen. TWC de Kempen en IJsselstreek stonden slechts respectievelijk 7 punten en 10 punten achter. ‘We hadden in de bespreking voor de koers de opdracht gekregen om in elke ontsnapping mee te zitten,’ vertelde Sensa-Kanjers voor Kanjers-renner Eskil Huiting na afloop. ‘We waren continue scherp gelukkig en zaten dan ook steeds van voren mee.’

Uiteindelijk zat Huitings ploeggenoot Rik van der Wal mee met de beslissende kopgroep. In de slotfase reed hij met vier andere renners weg uit het peloton, sprintte naar de tweede plek in de daguitslag en stelde daarmee de eindzege in de Clubcompetitie voor zijn ploeg veilig. Huiting: ‘Het verliep allemaal volgens plan en dat is tof om mee te maken.’

Bij de start van de Omloop Ooststellingwerf werd het peloton nog geplaagd door flinke neerslag. Ondanks het gebrek aan wind, werd al snel duidelijk dat de regenachtige omstandigheden het koersverloop zouden bepalen. In de eerste ronde werd er direct flink gas gegeven en na een korte neutralisatie vormde zich al vrij snel een kopgroep van tien man. Dat tiental zou een groot deel van de koers kleuren.

Halverwege de wedstrijd liep de tien man tellende kopgroep uit naar een voorsprong van boven de minuut en leek de winnaar van voren te zitten. In het peloton was het met name Dutch Food Valley CT met CyclOn-leider Johan Dorussen die het tempo hoog hield. En nadat Daan den Breejen uit de kopgroep wegviel, zagen de overgebleven negen man hun voorsprong langzaam slinken. Met nog zo’n 30 kilometer op de teller was er toch nog een samensmelting en verwachtte iedereen een massasprint.

Beslissende demarrage
Daar dacht Ruben van Randeraat echter anders over. De renner van Willebrord Wil Vooruit demarreerde op de natte en smalle Friese wegen en kreeg al snel Jens van der Dool (Jan van Arckel) met zich mee. ‘Ik zag van Jens in mijn wiel sprong en dacht meteen dat dit wel eens de beslissing zou kunnen zijn,’ aldus winnaar Van Randeraat. Niet veel later sloten er nog drie renners aan: Sebastiaan Oranje, Rik van der Wal en Stijn van Lohuizen. ‘De samenwerking was uitstekend en ik had al snel door dat we weg zouden blijven.’ Het vijftal bleef inderdaad verrassend weg uit de greep van het peloton.

In de straten van het fraaie Oosterwolde hield Van Randeraat de sterke Van der Dool in de gaten. Die ging dan ook als eerste de sprint aan, maar renner uit Koudekerk aan de Rijn kon dat pararen en versnelde vervolgens nog eens. ‘Ik had echt goede benen vandaag,’ straalde Van Randeraat. ‘Ik ben blij dat ik aan het einde van het seizoen nog zo’n mooie klassieker op mijn naam mag zetten.’ Het podium werd met Rik van der Wal (Sensa-Kanjers voor Kanjers) en Sebastiaan Oranje (TWC Tempo) compleet gemaakt.

Podium HOS Oil Omloop van Ooststellingwerf 2023

Eindzege Clubcompetitie voor Sensa-Kanjers voor Kanjers
Met de finale in de Omloop Ooststellingwerf is de AGU Clubcompetitie 2023 afgerond. Sensa-Kanjers voor Kanjers was uiteindelijk het sterkste team, WV de IJsselstreek veroverde de tweede plaats en derde werd TWC de Kempen. De top vijf werd compleet gemaakt door Jan van Arckel en Dutch Food Valley CT.

๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Omloop Ooststellingwerf 2023
UITSLAG (160 km)
1Ruben van RanderaatWillebrord Wil Vooruit
2Rik van der WalSensa-Kanjers voor Kanjers
3Sebastiaan OranjeTWC Tempo
4Jens van der DoolJan van Arckel
5Stijn van LohuizenDe IJsselstreek
6Johan DorussenDutch Food Valley CT
7Eskil HuitingSensa-Kanjers voor Kanjers
8Casper Noorloos ZRTC Theo Middelkamp
9Klaas GroenenTWC Tempo
10Delano SwenneJan van Arckel