Voorbeschouwing Omloop der Zevenheuvelen 2024

We gaan richting het einde van de AGU Clubcompetitie. Nadat er in de vorige race enkel punten voor het ploegenklassement te vergeven waren, is het nu ook de beurt voor de renners in het Natusport & CyclOn klassement!

De Omloop der Zevenheuvelen keert terug op de AGU Clubcompetitie kalender na enkele jaren van afwezigheid. Toch kunnen de ervaren renners het parcours nog kennen van de U23 competitie van vorig seizoen, het studentenkampioenschap of de editie van een aantal jaren geleden.

Rens Tulner won de editie van 2019

Door zijn overwinning in de Omloop Noordenveld en zijn geweldige tijdrit in Dronten gaat Quinten Veling van WPGA aan de leiding in het Natusport klassement. Ook CylOn leider Marijn Maas is aanwezig en zal willen strijden voor de overwinning in Berg en Dal.

Vorige editie

Een kopgroep van zeven renners bepaalde de finale van de wedstrijd. In deze groep zaten Joren Bloem (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Wim Wittenburg (De Jonge Renner), Harry Sweering, Bart Lemmen (West-Frisia), Ethan Batt (Willebrord Wil Vooruit), Jasper Ockeloen (WASp) en Meindert Weulink (Wielerploeg Groot-Amsterdam). De zeven renners bouwden een voorsprong van meer dan een minuut op, maar werden uiteindelijk ingehaald door een groep van achttien renners, waaronder de leider van het Natusport Jongerenklassement, Ramon van Bokhoven.

Ondanks een late aanval van Jasper de Laat (Tempo Hoppenbrouwers) en een vroege sprint van Gijs Leemreize (Sensa-Kanjers voor Kanjers) bleef de groep van achttien bij elkaar voor een sprint bergop. Rens Tulner bleek hierin de snelste.

Tulner wilde graag winnen, maar hield ook rekening met zijn teamgenoot Ramon van Bokhoven, die een goed klassement in de Nederlandse Loterij Clubcompetitie nastreeft. “Ik zei tegen Ramon dat hij in mijn wiel moest blijven en proberen eruit te komen. Ik wist dat ik een goede kans had om te winnen, want ik voelde me de hele wedstrijd sterk. Ik was erg gemotiveerd voor deze koers en had er de hele week naar uitgekeken. Aanvankelijk zaten we goed met Wim Wittenberg vooraan, maar toen de aanval kwam, aarzelde ik niet en ging naar voren. Het is heerlijk om het dan af te maken.”

Van Bokhoven had misschien meer verwacht, maar bleef realistisch. “De sprint werd van ver ingezet, wat niet in mijn voordeel was. Het is mooi dat we als ploeg winnen en dat ik wat dichter bij leider André Luijk kom. Mijn doel is niet alleen de jongerentrui te behouden, maar ook voor de eindzege in de Nederlandse Loterij Clubcompetitie te gaan. Ik ga natuurlijk voor het hoogst haalbare.”

André Luijk behield echter de leiding in het algemene klassement en was daar blij mee. “Ik wist dat deze wedstrijd mij het minst lag van allemaal. Je gaat toch voor het hoogst haalbare. Maar na vijf ronden kreeg ik kramp en wist ik dat ik het niet meer in eigen hand had. Ik maak nog steeds kans op de eindwinst, sta er goed voor en zal er alles aan doen om deze trui te behouden.”

In het ploegenklassement deed Sensa Kanjers voor Kanjers, de winnende formatie van vorig jaar, het goed met een attractieve koers en de meeste punten. De ploeg staat nu derde en loopt in op koploper VolkerWessels-Merckx en runner-up Allinq-Krush-De IJsselstreek, die een mindere dag hadden in de heuvels rond Nijmegen.  Podium 2019:    
🥇 Rens Tulner de Jonge Renner 3:40:56
🥈 Yentl Ruijmgaard WPGA z.t
🥉 Antonie van Noppen Jan van Arckel z.t

 

Parcours

Op zondag 6 juli 2024 zal om 11:30 het startschot gegeven voor de zesde wedstrijd in de Clubcompetitie! Het parcours van 136km heeft haar start en finish in Nijmegen.

Het peloton met de sterkste Nederlandse clubteams zal maar liefst 8 ronden afleggen van 17km lang. 

Deze ronde zullen we 8 maal afleggen:

 

Favorieten

De renners zullen 1840 hoogtemeters voor de kiezen krijgen in de zesde race van de AGU Clubcompetitie. Daarom kijken we naar de volgende renners als het gaat om de winst!

Mathijs Loman is terug! De renner die op indrukwekkende wijze de bergomloop van Simpelveld won komt geweldig uit de verf op het moment dat de weg omhoog loopt. En laat dit nou net het geval zijn in Berg en Dal. De Limburger liet bewust verstek gaan in het vlakke Noordenveld en de ploegentijdrit in Gilze om in de omloop der Zevenheuvelen een geweldige race te rijden! 

Mathijs Loman won de Bergomloop van Simpelveld dit seizoen


We zullen het rood-wit-blauw tricot voor het eerst dit seizoen aan de start zien in de AGU Clubcompetitie. Kersvers Nederlands kampioen Jens van den Dool zal aanstaande zondag aan de start staan in de Omloop der Zevenheuvelen. De insiders zullen weten dat het geen toeval is dat deze renner tot een van de topfavorieten behoort. 

Jens van den Dool was al zeer sterk in de Bergomloop van Simpelveld, de individuele tijdrit en wist dus op de VAM-Berg Nederlands kampioen te worden!

Het sterke blok van JEGG-DJR zet dit jaar steevast zijn geld op Sven Pijnenburg, Jasper de Laat, Tjalle de Bruin en Marijn Maas. We verwachten al deze renners hoog in de uitslag. Toch zetten we vooral ons geld om Marijn Maas. De drager van de leiderstrui in het jongenklassement zal alles op alles zetten om deze trui te verdedigen. Hij nam deze trui in Noordenveld over van ploeggenoot Sven Pijnenburg. 

Jasper de Laat werd in 2019 nog vierde in deze koers.

Tjalle de Bruin staat aan de start voor JEGG-DJR. In 2023 stond hij nog op het podium in de Bergomloop Simpelveld


Wat er ook gebeurd, Pete Uptegrove kan niet om zijn favorietenrol heen. De renner van de IJsselstreek verkeerd op dit moment in topvorm. Uptegrove heeft dit seizoen de criteriums links laten liggen en legt zijn focus volledig op de zware klassiekers, en met succes! We kennen hem uiteraard van zijn zege in de Arno Wallaard Memorial, maar de topper van de IJsselstreek behoorde in bijna alle klassiekers tot de beste clubrenners!

De IJsselstreek staat met flink wat zelfvertrouwen aan de start. Ze wonnen dit seizoen opnieuw de ploegentijdrit van Gilze!

De nummer twee in het CyclOn klassement staat ook aan de start. Bart Kortleve zal gebrand zijn op een goede uitslag om zo die felbegeerde jongerentrui over te nemen van Marijn Maas. En we geven de renner van Sensa Kanjers voor Kanjers een grote kans! We zagen Kortleve al goed rijden in de Bergomloop Simpelveld en in Roden. Maar ook deze week wist hij nog te imponeren in de Klimkoers van Herbeumont.

Het Giant Store Assen team uit Groningen heeft ook nu wel weer een heel sterk team aan de start! Met Aden Paterson die in 2019 al top 10 reed en Bodi del Grosso (3e in de tijdrit van Dronten) zal iedereen de blauw witte brigade van Peter Merx in de gaten houden.

Toch verwachten we de beste uitslag van Adne Koster. Als je een trouwe volger bent van onze samenvattingen, zie je dat hij een abonnement heeft op de kopgroep! Ook deze koers verwachten we hem voorin te vinden.

Houttec CT bewijst keer op keer dat ze een topteam zijn in de AGU Clubcompetitie. Met Bram Kras heeft het team uit Groningen een favoriet in haar gelederen. Kras won dit seizoen al in Wernhout en was in Limburg een van de sterkste renners. Ook stond hij op het podium van het NK. De befaamde gymleraar zet dit seizoen alles op de sport en met resultaat!

Jordy Vermeulen rijd dit seizoen geweldig! Elke keer als het parcours uitdagend is, zien we deze Zwifter voorin. Hij won dit seizoen al de zware Grand Fondo van Aachen en wist zilver te pakken op het NK weg wielrennen op de VAM-Berg.

Een paar jaar van de radar verdwenen, maar nu weer volledig terug! Dat is het verhaal van Maarten van den Berg. De inmiddels 30 jarige renner begon zijn Clubcompetitie avontuur bij DRC de Mol, was er even tussenuit en verkeerd nu in topvorm bij O.W.C. Oldenzaal en A.W.V. de Zwaluwen. Na zijn 6e plek in de tijdrit van Dronten werd van den Berg 2e in Heeswijk, 2e op de Wageningse muur en won hij de grote prijs Jos Lammertink!

Daarna werd hij 2e op de Wielerdag van Roden, was hij de motor in de ploegentijdrit van Gilze en won hij de Ronde van Horst & Telgt.

Maarten van den Berg werd 2e in Noordenveld

Favorieten:
⭐⭐⭐ Mathijs Loman , Jens van den Dool
⭐⭐ Marijn Maas , Pete Uptegrove , Bart Kortleve
⭐ Adne Koster , Bram Kras , Jordy Vermeulen  , Maarten van den Berg

Klassementen

De sterkste Nederlandse clubteams strijden in 3 verschillende klassementen om de winst. Na de laatste race in de competitie zullen de winnaars gehuldigd worden.

Dit zijn de leiders in alle verschillende klassementen voor de start van de race.

Natusport Algemeen Klassement: Quinten Veling
CyclOn Jongeren Klassement Marijn Maas
Team Klassement OWC/AWV de Zwaluwen

Leiders Natusport & CyclOn  Klassement

Top 5 Teamklassement

Volledige Stand


Top 5 Individueel Klassement

PositieRennerTeamCategoriePunten
1nedJens van den DoolElite200
2nedQuinten VelingElite189
3nedBart KortleveU23171
4nedMaarten van den BergElite144
5nedMathijs LomanElite116

Weer

Door de vroegere starttijd lijkt het droog te blijven tijdens de koers van de AGU Clubcompetitie. Wel zal de wind duidelijk voelbaar zijn rondom Berg den Dal.

Weerbericht wedstrijddag:
☁️19°
19 km/h

Mis geen minuut van de actie!

Elke wedstrijd in de KNWU Clubcompetitie is volledig live op de website te volgen via de exclusieve liveticker. Daarnaast kun je na elke wedstrijd een uitgebreid videoverslag terugvinden op deze website. De liveticker is te volgen vanaf een uur voor de start van de race.

CHECK DE LIVETICKER HIER