Voorbeschouwing Omloop Ooststellingwerf

De finale van de AGU Clubcompetitie is dan eindelijk daar! Dit weekend weten we wie de beste club, renner en jongere van 2023 is.

Aanstaande zaterdag staat de Omloop Ooststellingwerf op het programma. Deze spiksplinternieuwe koers is ook meteen de finale van de AGU Clubcompetitie en daarmee het sluitstuk van een schitterend seizoen. Koersdirecteur Patrick Vliegen is trots dat WSVO Ooststellingwerf de finale van de AGU Clubcompetitie mag verzorgen ‘Met deze finale hebben we een primeur te pakken, dit is de eerste keer dat de finale van de clubcompetitie onze provincie Friesland aan zal doen!’

WAGENINGEN (NED) OCTOBER 22 Prijsuitreiking KNWU Clubcompetitie. WV Willebrord Wil Vooruit wint de KNWU clubcompetitie

In het ploegenklassement zijn vanwege de finale dubbele punten te verdienen, hierdoor kan het klassement nog volledig op zijn kop gezet worden. Een slechte dag voor de teams in de top van het klassement kan dus grote gevolgen hebben.

Winnaar vorige edities Clubcompetitie
2022Willebrord Wil Vooruit
2021WV De IJsselstreek

Dubbele punten in het ploegenklassement

Met de Omloop Ooststellingwerf als de finale van de Clubcompetitie gaan we los dit weekend. Dat betekent dat er komende zondag, zoals gebruikelijk bij een finalewedstrijd in de Clubcompetitie, dubbele punten te verdienen zijn.

Met deze puntentelling zal de top 10 in het ploegenklassement nog kans maken op de eindoverwinning. Echter, als je af gaat op de prestaties van dit seizoen maken Sensa-Kanjers voor Kanjers, TWC de Kempen, de IJsselstreek, JEGG DJR en het Dutch Food Valley Cycling team de meeste kans op de prestigieuze titel: beste ploeg van Nederland in 2023.

In de individuele stand blijft de normale puntentelling van kracht.

PositiePuntenPositiePunten
1 601424
2 561522
3521620
4481718
5441816
6401914
7382012
8362110
934228
1032236
1130244
1228252
1326

Parcours

Het team heeft een parcours van 175 kilometer samengesteld door Friesland met zowel de start als finish in Oosterwolde. De organisatie verwacht een selectieve koers waarbij waaiers verwacht worden. Het peloton zal kunnen genieten van de smalle klinkerwegen langs de typisch Friese dorpjes.

Na een aanloop van 14.5km vanuit Oosterwolde, zullen de renners de lokale ronde bereiken. Hier zullen ze 8 maal het lokale circuit van 20km afleggen om vervolgens na 174km de finish te bereiken.

Het parcours is samengesteld met de hoop op een schitterende waaierkoers. Door het verwachte weer zal dit er naar alle waarschijnlijkheid niet in zitten, de wind lijkt hiervoor te zwak. Toch kent het parcours een aantal selectieve passages over de Friese klinkers van de gemeente Ooststellingwerf die het tot een zware race zullen maken. Ook is er de kans op regen die roet in het eten kan gooien voor de renners die hopen op een massasprint.


Favorieten

Zondag zullen we weten wie de beste club, renner en jongere van 2023 zijn. Daarom verwachten we dat het peloton aanstaande zondag op oorlogssterkte aanwezig zal zijn in Oosterwolde. De strijd om de Natusport en CyclOn trui zal volledig losbarsten.

Het Dutch Food Valley Cycling Team heeft de leider in het CylOn en Natusport klassement, Johan Dorussen aan de start. De resultaten van de renner van het Dutch Food Valley Cycling Team vielen op bij meerdere teams, hij tekende dan ook een contract bij DSM-Firmenich. We zien dan ook Johan Dorussen als topfavoriet om de overwinning te pakken in het CylOn en Natusport klassement.

Topfavoriet Johan Dorussen

Als we de startlijst goed bestuderen zien we ook Jasper de Laat op de startlijst van de Ccm – Hos Oil Omloop Van Ooststellingwerf. Even leek het er op dat de criteriumkoning een stapje terug zou doen, maar niks lijkt minder waar. De sympathieke Brabander voelt zich gelukkig bij zijn nieuwe team, JEGG-DJR en met een verwachte sprint schrijven we hem op als kanshebber op de overwinning.

Vele renners uit het AGU Clubcompetitie peloton wisten een transfer te maken naar een hoger niveau. De kweekvijver van de Nederlandse wielersport is dan ook trots dat er zoveel renners via de Clubcompetitie de volgende stap in de carrière kunnen zetten. Een van deze renners is Eskil Huiting, dit seizoen nog renner van Sensa-Kanjers voor Kanjers, volgend jaar rijdend in de kleuren van Metec-Solarwatt.

We zagen Eskil Huiting in Noordenveld al een schitterende 2e plek pakken in de AGU Clubcompetitie achter Johan Dorussen. En laat het nou precies dezelfde renner zijn die in de Oderrundfart Eskil Huiting te snel af was. Het is dus duidelijk wie in de gaten gehouden moeten worden.

Eindsprint Noordenveld met op de 2e plek Eskil Huiting

Met de afwezigheid van Jardi van der Lee, de nummer 3 in het klassement, zal Willebrord wil Vooruit volledig inzetten op Kevin Reuvers. In de voorgaande foto zien we de winnaar van de Omloop van Schijndel voorin meesprinten. We verwachten de renner die dit jaar de top 10 plaatsen aan elkaar rijgt ook vooraan.

Bram Kras is dit jaar in vorm. De renner van Regioteam Noord-Holland rijd dit jaar een sterk seizoen met als klap op de vuurpijl de overwinning in Beverwijk op 30 juli. Dat de renner uit Noord-Holland een geweldige sprint kan rijden bewees hij ook in Wernhout, waar hij Nederlands Kampioen Tom Vermeer wist te verslaan.

Bram Kras bij eRacingTV, het plaform voor de serieuze Zwift racer.

Favorieten:
⭐⭐⭐ Johan Dorussen
⭐⭐ Eskil Huiting , Jasper de Laat
⭐ Bram Kras , Kevin Reuvers , Jeroen van Krimpen

VOLLEDIG DEELNEMERSVELD


Klassementen

De sterkste Nederlandse clubteams strijden in 3 verschillende klassementen om de winst. Na de laatste race in de competitie zullen de winnaars gehuldigd worden.

Dit zijn de leiders in alle verschillende klassementen voor de start van de race.

Cyclon Algemeen Klassement:Johan Dorussen
Natusport Jongeren Klassement:Johan Dorussen
Team KlassementSensa Kanjers voor Kanjers

Sensa Kanjers voor Kanjers gaat aan de leiding

Top 5 Teamklassement

Volledige Stand


Top 5 Individueel Klassement

Volledige Stand
PositieRennerCategoriePunten
1nedJohan DorussenU23220
2nedCasper van der WoudeElite200
3nedEskil HuitingU23190
4nedCasper NoorloosU23102
5nedKlaas GroenenElite100

Weer

We verwachten weinig wind in Friesland tijdens de Ccm – Hos Oil Omloop Van Ooststellingwerf 2023. Het weer is wisselvallig en er kan een kleine bui vallen.

Weerbericht wedstrijddag:
🌦️ 22°
11 km/h

Mis geen minuut van de actie!

Elke wedstrijd in de KNWU Clubcompetitie is volledig live op de website te volgen via de exclusieve liveticker. Daarnaast kun je na elke wedstrijd een uitgebreid videoverslag terugvinden op deze website. De liveticker is te volgen vanaf een uur voor de start van de race.

CHECK DE LIVETICKER HIER

Partners

Deze koers was niet mogelijk zonder de steun van onze geweldige wedstrijdpartners

AFPRO Filters
Blygold Nederland B.V.
Ambiant Uitzendgroep
Installatiebedrijf Bakker Oosterwolde
Transportbedrijf Hatzmann-Betten Oostwerwolde
Van der Let & Partners
Wierenga Reclame Appelscha
Smilde Foods
VHC Actifood Oosterwolde
Makelaardij De smelthe Oosterwolde