Voorbeschouwing Omloop Simpelveld 2024

We gaan de Limburgse heuvels in! De tweede rit van de Clubcompetitie brengt ons zondag naar de Omloop van Simpelveld, waar de renners 21 maal de Hulsberg zullen bedwingen

Dat de Clubcompetitie een flinke verscheidenheid aan parcours kent om zo tot de beste clubrenner van Nederland te komen bewijst deze rit wel. Na een sprint in de eerste race is het nu tijd voor de beste klimmers en punchers in het Nederlandse Clubpeloton.

Jardi van der Lee won vorig seizoen

De leiders in het Natusport en CyclOn klassement zullen flink aan de bak moeten dit weekend. De tegenstand heeft haar beste renners opgesteld om deze klassieker in het Nederlandse wielrennen te beslechten. Zo staan Jens van den Dool (Jan van Arckel) Christiaan van Rees (Dutch Food Valley CT) en de leiders van het Natusport klassement en het CyclOn klassement aan de start.

ย  Winnaars laatste edities ย 
2023 Jardi van der Lee ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ
2022 Jelte Krijnsen ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ

 

Vorige editie

Al vroeg in de koers ging Willebrord Wil Vooruit-renner Van der Lee op avontuur met Mathijs Loman (TWC de Kempen) en Jens van den Dool (RC Jan van Arckel). Op zoโ€™n 90 kilometer van de finish had het drietal een minuut voorsprong. In het peloton organiseerde met name de renners van JEGG-DJR Academy de achtervolging. โ€˜We kregen instructies van de ploegleiding om volle bak achter de kopgroep aan de jagen en daarna zelf iets te forceren,โ€™ vertelde de nummer drie Tjalle de Bruin (JEGG-DJR Academy).

Nadat Van den Dool wegviel uit de kopgroep, reden Loman en Van der Lee een paar ronden met elkaar op kop. In de slotfase reed Tjalle de Bruin naar de koplopers toe. โ€˜Ik probeerde aan te sluiten en gelijk erover heen te gaan, maar dat lukte me niet meer. De kramp schoot er van alle kanten zowat in.โ€™

In de slotkilometers van de boeiende wedstrijd keken de drie koplopers naar elkaar. Van der Lee versnelde net na het rode vod van de laatste kilometer en daar hadden de andere twee geen antwoord op. โ€˜Het was niet echt een demarrage maar we reden alle drie gewoon zo hard mogelijk naar de finish,โ€™ aldus Van der Lee. โ€˜Toen ik in de gaten kreeg dat ik een gaatje had, ben ik zo hard mogelijk doorgereden naar de finish. Het was een mooie zware koers en heel gaaf dat ik hier weet te winnen. Het is tot nu toe de mooiste dag in mijn wielercarriรจre.โ€™

ย  Podium 2023: ย  ย 
๐Ÿฅ‡ Jardi van der Lee Willebrord Wil Vooruit
๐Ÿฅˆ Mathijs Loman TWC de Kempen
๐Ÿฅ‰ Tjalle de Bruin JEGG-DJR

 

Parcours

Op zondag 21 april 2024 zal om 12:30 het startschot gegeven worden voor de tweede wedstrijd in de Clubcompetitie! Het parcours van ‘slechts’ 117km heeft haar start en finish in Simpelveld.

Het peloton met de sterkste Nederlandse clubteams zal maar liefst 21 rondes afleggen van 5.7km lang. Elke ronde zal de Hulsberg het speerpunt van het parcours zijn. De klim is 1.0km lang en kent stijgingspercentages tot bijna 11%.

ย 

Favorieten

De tweede race in de Clubcompetitie kent een totaal ander profiel dan de openingswedstrijd in Dronten. Deze race verwachten we dat de klimmers en punchers aan zet zullen zijn in het heuvelachtige Limburg.

Jan van Arckel komt met een sterke selectie aan de start van de Omloop van Simpelveld. Met Jens van den Dool hebben ze misschien wel de grootste kanshebber op de startlijst. De renner uit Hoogblokland werd vorige week 2e in de Arno Wallaard Memorial en zal dit weekend op zoek gaan naar de eerste positie!

Jens van den Dool was ook vorig seizoen smaakmaker in de Bergomloop Simpelveld

De huidige leider in het CyclOn klassement, Juul Nagengast werd in Dronten op enkele centimeters tweede. Na de finish gingen de ogen van de jonge coureur uit Beilen al glinsteren bij de gedachte aan de volgende wedstrijd in de AGU Clubcompetitie. Geeft de rood-witte trui hem de vleugels die hij nodig heeft op de Hulsberg?

De Groningers hebben met Adne Koster, Aden Paterson en Bodi del Grosso misschien wel het sterkste team in de breedte aan de start en zullen dus ook azen op het ploegenklassement.

Christiaan van Rees is dit seizoen stormachtig begonnen! Naast een overwinning in Schijndel, een tweede plek in Gerwen, een vijfde plek in de Zuiderzeeronde en een twaalfde plek in de Wim Hendrik trofee, was hij de sterkste clubrenner in de Dorpenomloop Rucphen. De omloop werd gewonnen door Johan Dorussen, de renner die vorig seizoen zowel het Natusport als het CyclOn klassement wist te winnen.

Vorig seizoen was JEGG-DJR oppermachtig in de Bergomloop Simpelveld. Tjalle de Bruin kleurde de koers en werd derde, Sven Pijnenburg wist beslag te leggen op de vijfde positie en Jasper de Laat wist de dertiende plek te veroveren

Ook deze editie staat dit sterke drietal aan de start en we verwachten opnieuw dat deze renners een grote rol zullen spelen in de koers. Ze hebben dit jaar met Marijn Maas een ploeggenoot in vorm! In de ronde van Limburg was hij de beste clubrenner in de uitslag. Met datzelfde resultaat zou hij deze koers winnen. Of dit gaat lukken zullen we aanstaande zondag weten.

Tjalle de Bruin op het podium in 2023

 

Eerder schreven we al over de nummer 2 van de Arno Wallaard Memorial, Jens van den Dool. Hij werd echter verslagen door Pete Uptegrove van het MONDA vakantieparken-IJsselstreek team. De veldrijder en hardrijder is op dit moment in topvorm en kan na deze overwinning niet meer onder de radar blijven.

Deze koers kent veel kanshebbers op de overwinning. Bart Kortleve liet in de Arden Challenge al zien dat hij bij de kanshebbers behoort als de weg omhoog loopt. We schrijven ook Witten Anthonise op als een outsider. Vorig seizoen vonden we de Dordtenaar vaak terug op het podium en na zijn overstap naar de Hanzerenners Zwolle heeft hij deze koers met rood omcirkeld. Ook Mathijs Loman, de nummer 3 van de vorige editie staat op de startlijst en is een man om rekening mee te houden dit weekend.

Favorieten:
โญโญโญ Jens van den Dool
โญโญ Juul Nagengast ย Christiaan van Rees
โญ Marijn Maas ย Pete Uptegrove Bart Kortleve Witten Anthonise ย 

Klassementen

De sterkste Nederlandse clubteams strijden in 3 verschillende klassementen om de winst. Na de laatste race in de competitie zullen de winnaars gehuldigd worden.

Dit zijn de leiders in alle verschillende klassementen voor de start van de race.

Natusport Algemeen Klassement: Tim den Braber
CyclOn Jongeren Klassement Juul Nagengast
Team Klassement Willebrord Wil Vooruit

Leiders Natusport & CyclOnย  Klassement

Top 5 Teamklassement

Volledige Stand


Top 5 Individueel Klassement

PositieRennerTeamCategoriePunten
1nedMathijs LomanElite116
2nedTim den BraberElite100
3nedJens van den DoolElite100
4nedThom SeverijnElite100
5nedSven PijnenburgU2386

Weer

Het kan nog alle kanten op in Limburg. Op het moment van schrijven verwachten we dat het droog zal blijven in het Limburgse land, maar een kleine regenbui ligt op de loer.

Weerbericht wedstrijddag:
โ˜๏ธ9ยฐ
15 km/h

Mis geen minuut van de actie!

Elke wedstrijd in de KNWU Clubcompetitie is volledig live op de website te volgen via de exclusieve liveticker. Daarnaast kun je na elke wedstrijd een uitgebreid videoverslag terugvinden op deze website. De liveticker is te volgen vanaf een uur voor de start van de race.

CHECK DE LIVETICKER HIER