Voorbeschouwing Omloop van Noordenveld 2024

Na de heuvels van Limburg en een schitterende tijdrit in Dronten reist het hele clubpeloton richting het noorden van het land voor een oer-hollandse koers.

De 39e editie van deze schitterende koers kent 10 rondes van 16,3 kilometer lang, hierdoor zullen de renners 163 kilometer afleggen rondom het bekende wielerdorp Roden. In tegenstelling tot de vorige reguliere race zal de 4e race in de Clubcompetitie biljartvlak zijn en dus een uitdaging voor de sprinters, of gooit de verwachte wind roet in het eten?

Johan Dorussen won de vorige editie in een massasprint

We verwachten dat het klassement op haar kop gezet zal worden met de afwezigheid van Natusport leider Mathijs Loman! Aangezien ook de pure tijdrijder Thom Severijn niet aanwezig is vanwege zijn voorbereiding op het NK en ook Tim den Braber niet op de startlijst te vinden is ligt de weg open voor de huidige top 10 in het klassement om de leiding over te nemen.

ย  Winnaars laatste edities ย 
2023 Johan Dorussen ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ
2022 Bruno Nakken ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ


Minuut Stilte

Voor de start van de wedstrijd zijn we samen een minuut stil ter nagedachtenis aan Guy Timor.ย 

Het leven van de pas 21 jarige coureur van het Dutch Food Valley Cycling Team werd donderdag bruut afgenomen door een aanrijding met een dronken bestuurder in zijn thuisland Israรซl.

Vorige editie

Pas na halverwege koers slaagde er een grote groep in om weg te rijden. Een kopgroep van 17 man kreeg enige ruimte van het peloton. In de omvangrijke groep waren Jasper de Laat, Bart Vreugdehil, Sjoerd Botter, Daan van den Eijnden, Casper Noorloos, Jelle Bouma, Stef Koning, Matthew Fox, Christian Rush, Thijmen Paardenkooper, Bouke Gerritsma, Tim Arts, Mattanja Woets, Stijn van Lohuizen, Tom Jonkmans en Jesse de Rooij aanwezig.

Opvallend genoeg was er geen enkele renner van Sensa-Kanjers voor Kanjers CT en RC Jan van Arckel van AGU Clubcompetitie-leider Casper van der Woude vertegenwoordigd. Die twee ploegen werkten dan ook hard om de voorsprong te controleren.

Een omvangrijke kopgroep van 17 man maakte zich halverwege koers los van het peloton.

In de grote kopgroep werd niet optimaal samengewerkt, waardoor er uiteindelijk niet meer dan 35 seconden voorsprong werd genomen. ‘Ik had er in het begin wel geloof in,’ vertelt Tim Arts. Na afloop werd de renner van OWC-AWV de Zwaluwen uitgeroepen tot strijdlustigste renner. ‘Maar op een gegeven moment viel de samenwerking weg en liep de voorsprong meteen terug. Heel jammer want dit was echt wel een kans.’

Stef Koning (JEGG-DJR Academy) probeerde nog het tempo hoog te houden en het voordeel voor zijn ploeg in het klassement van de Clubcompetitie uit te spelen. Daarin heeft JEGG-DJR Academy de leiding, voor voor TWC de Kempen en Sensa-KVK CT. Die laatste ploeg zorgde er in de laatste twee ronden dat alles weer bij elkaar kwam.

Het podium in Roden: v.l.n.r. Eskil Huiting, Johan Dorussen en Klaas Groenen.

In de laatste omloop werd duidelijk dat het op een massasprint ging uitlopen. Hoewel er in de laatste kilometer nog wat verwoede pogingen waren om de spurt te ontlopen, was het toch Dutch Food Valley CT die zijn snelste man Johan Dorussen op de juiste positie bracht. Met een machtige sprint versloeg de snelle 18-jarige Dorussen het peloton en kon al enkele meters voor de finish overeind komen en met een luide schreeuw de meet passeren.ย  Podium 2023: ย  ย 
๐Ÿฅ‡ Johan Dorussen Dutch Food Valley CT
๐Ÿฅˆ Eskil Huiting Sensa Kanjers voor Kanjers
๐Ÿฅ‰ Klaas Groenen TWC Tempo

 

Parcours

Op zondag 9 juni 2024 zal om 14:45 het startschot gegeven voor de vierde wedstrijd in de Clubcompetitie! Het parcours van 163km heeft haar start en finish in Roden.

Het peloton met de sterkste Nederlandse clubteams zal maar liefst 10 rondes afleggen van 16.3km lang.ย 

Deze ronde zullen we 10 maal afleggen:

ย 

Favorieten

Zullen we in Roden opnieuw gaan sprinten of gooit de wind roet in het eten van de sprinters?ย 

Wat er ook gebeurd, Pete Uptegrove kan niet om zijn favorietenrol heen. De renner van de IJsselstreek verkeerd op dit moment in topvorm. Uptegrove heeft dit seizoen de criteriums links laten liggen en legt zijn focus volledig op de zware klassiekers, en met succes! We kennen hem uiteraard van zijn zege in de Arno Wallaard Memorial, maar de topper van de IJsselstreek behoorde in bijna alle klassiekers tot de beste clubrenners!

Het sterke blok van JEGG-DJR heeft o.a. Sven Pijnenburg en Jasper de Laat aan het vertrek staan. Beide renners weten wat winnen is en hebben beiden hun specifieke kwaliteiten. Sven Pijnenburg zal niet graag in een grote groep aan willen komen, terwijl Jasper de Laat een ijzersterke sprint in huis heeft. De weersomstandigheden zullen alles bepalen in Roden!

Sven Pijnenburg is op dit moment leider in het CyclOn klassement

Casper Noorloos verkeerd op dit moment in bloedvorm. De laatste 3 wedstrijden wist de renner allemaal te winnen! Noorloos won zowel in de Biesbosch, op de Wageningse Muur en in Heeswijk! De renner van het regioteam Zuid-Nederland staat bekend om zijn geweldige sprint kwaliteiten, zal hij deze in kunnen zetten?

Dan zal Noorloos wel af moeten rekenen met Klaas Groenen. De coureur van TWC Tempo zal nog vaak terugdenken aan de sprint van vorig jaar in Noordenveld, hij werd daar 2e achter Huiting en Dorussen. Beide renners wisten mede door deze prestatie een stap hogerop te zetten. Groenen is dit jaar nog actief in de Clubcompetitie en zal graag revanche willen nemen!

Houttec CT bewijst keer op keer dat ze een topteam zijn in de AGU Clubcompetitie. Met Bram Krasย heeft het team uit Groningen een favoriet in haar gelederen. Kras won dit seizoen al in Wernhout en was in Limburg een van de sterkste renners. De befaamde gymleraar zet dit seizoen alles op de sport en met resultaat!

We gaan even terug naar september 2023, het moment waarin Ruben van Randeraat misschien wel zijn mooiste overwinning van zijn wielercarriรจre wist te pakken! Hij won de Omloop Ooststellingwerf in een schitterende sprint! De renner van Willebrord wil Vooruit staat dit weekend aan de start in Roden, zo’n 25 kilometer van de plek waar hij eerder won. Met al 1 mooie podiumplaats op zijn palmares dit seizoen, is hij gebrand op zijn eerste overwinning van 2024!

Ruben van Randeraat won de Omloop Ooststellingwerf

Een paar jaar van de radar verdwenen, maar nu weer volledig terug! Dat is het verhaal van Maarten van den Berg. De inmiddels 30 jarige renner begon zijn Clubcompetitie avontuur bij DRC de Mol, was er even tussenuit en verkeerd nu in topvorm bij O.W.C. Oldenzaal en A.W.V. de Zwaluwen. Na zijn 6e plek in de tijdrit van Dronten werd van den Berg 2e in Heeswijk, 2e op de Wageningse muur en won hij de grote prijs Jos Lammertink!

Bodi Del Grossoย komt net terug van een trainingsstage op Mallorca. Daar wist de renner van het Giant Store Assen – NWVG Cyclingteam de podiumplaatsen in de plaatselijke koersen aan elkaar te rijgen. Hij is dus helemaal klaar voor het geweld van de AGU Clubcompetitie. In zijn laatste Nederlandse koers werd Del Grosso achter de eerder benoemde Noorloos en van den Berg!ย 

Favorieten:
โญโญโญ Pete Uptegrove , Sven Pijnenburg
โญโญ Casper Noorloos , Jasper de Laat , Klaas Groenen
โญ Bram Kras , Ruben van Randeraat , Maarten van den Berg , Bodi del Grosso

Klassementen

De sterkste Nederlandse clubteams strijden in 3 verschillende klassementen om de winst. Na de laatste race in de competitie zullen de winnaars gehuldigd worden.

Dit zijn de leiders in alle verschillende klassementen voor de start van de race.

Natusport Algemeen Klassement: Mathijs Loman
CyclOn Jongeren Klassement Sven Pijnenburg
Team Klassement Giant Store Assen – NWVG

Leiders Natusport & CyclOnย  Klassement

Top 5 Teamklassement

Volledige Stand


Top 5 Individueel Klassement

PositieRennerTeamCategoriePunten
1nedQuinten VelingElite180
2nedMaarten van den BergElite120
3nedMathijs LomanElite116
4nedMarijn MaasU23105
5nedBart KortleveU23101

Weer

Wind, wind en nog eens wind! Kunnen we het waaieralarm afgeven is de vraag? Het nadeel isย  dat het er nu op lijkt dat de wind bijna de gehele ronde pal mee of tegen staat. Een kleine verandering in de windrichting kan de race echter op zijn kop zetten!

We blijven het weerbericht volgen!

Weerbericht wedstrijddag:
โ˜๏ธ16ยฐ
28 km/h

Mis geen minuut van de actie!

Elke wedstrijd in de KNWU Clubcompetitie is volledig live op de website te volgen via de exclusieve liveticker. Daarnaast kun je na elke wedstrijd een uitgebreid videoverslag terugvinden op deze website. De liveticker is te volgen vanaf een uur voor de start van de race.

CHECK DE LIVETICKER HIER