Voorbeschouwing Ploegentijdrit Gilze

In de AGU Clubcompetitie gaan we op zoek naar het beste clubteam van Nederland. Hoe kan dit beter dan via een pure teamdiscipline, de ploegentijdrit!

Aanstaande zaterdag staat de ploegentijdrit van de Clubcompetitie op het programma. Deze koers zal onderdeel zijn van het gezellige wielerweekend in Gilze dat een bomvol programma kent. Veel deelnemers zullen een weekendje Brabant plannen aangezien op zondag dezelfde organisatie ook de Midden-Brabant Poort Omloop zal organiseren, een schitterende UCI koers in de Holland Cup.

De IJsselstreek won in 2023 de ploegentijdrit

Toch zullen de renners uit het AGU Clubcompetitie peloton vooral de ogen hebben gericht op de ploegentijdrit. In deze discipline waarin de tijd van de 4e renner telt is het ploegenspel essentieel. We zullen een compleet andere editie kennen dan 2023, toen gooide het weer roet in het eten. We verwachten dat deze editie zonnig zal verlopen.

  Winnaar vorige edities  
2017 Destil Jo Piels  
2018 CT The Bananas?!  
2019 Allinq-Krush-IJsselstreek Cycling Team
2022 Dutch Food Valley Cycling Team
2023 MONDA Vakantieparken – WV de IJsselstreek

 

Vorige editie

In de natte en gladde straten van het Brabantse Gilze zette de sterke formatie van WV De IJsselstreek de snelste tijd neer in de spannende ploegentijdrit van de AGU Clubcompetitie. Het regenachtige weer drukte enigszins een stempel op de wedstrijd maar al snel in de tijdrit over 22 kilometer werd duidelijk dat De IJsselstreek met een sterke prestatie bezig was. TWC De Kempen werd uiteindelijk tweede op 16 seconden en de derde tijd kwam op naam van Sensa-Kanjers voor Kanjers CT.

WV de IJsselstreek wint de ploegentijdrit voor TWC de Kempen en Sensa-Kanjers voor Kanjers

Door de fraaie derde plaats ging Sensa-Kanjers voor Kanjers CT nu alleen aan de leiding van de Clubcompetitie. ‘Zo’n ploegentijdrit is een prachtig onderdeel van het wielrennen,’ glunderde Sensa-Kanjers voor Kanjers CT-ploegleider Jentje Huntink na afloop. ‘Alles moet kloppen op zo’n dag en daarom hebben we de afgelopen tijd flink op geoefend om in formatie te rijden. Dat leidde eindelijk tot deze mooie derde plaats en eerste in de stand van de Clubcompetitie.’

Ook de renners van het winnende WV De IJsselstreek namen deze ploegentijdrit meer dan serieus. Het parcours werd minutieus bestudeerd en de juiste volgorde werd op trainingen bepaald. ‘Het ging vandaag echt gesmeerd,’ aldus De IJsselstreek-renner Jelle ter Weeme. ‘Alle aflossingen klopten en het zegt alles dat we tot het einde compleet bleven.’

De IJsselstreek raffelde de 22 kilometer in 27 minuten 19 seconden af en had als enige formatie een gemiddelde boven de 50 kilometer per uur. De strijd om de tweede plaats was iets spannender want uiteindelijk had TWC De Kempen slechts één seconde voorsprong op Sensa-Kanjers voor Kanjers CT.

Vooraf werd al gewaarschuwd voor de gladde klinkerstraten in het centrum van Gilze en was ook een aantal bochten verderop op het parcours die door de natte omstandigheden lastig waren geworden. Diverse valpartijen waren dan ook vrijwel onvermijdelijk. Grootste slachtoffer werd uiteindelijk de ploeg van Jan van Arckel. Bijna het gehele team gleed de greppel in na een valpartij en moest opgeven. Ook Casper van der Woude, leider in het individuele Cyclon-klassement, kwam hard ten val en sloot zijn laatste wedstrijd in deze Clubcompetitie in mineur af. Hij maakt de overstap naar het continentale METEC-SOLARWATT.  Podium 2023:    
1 WV De IJsselstreek 27:19:85
2 TWC De Kempen 27:36:58
3 Sensa-Kanjers voor Kanjers CT 27:37:54

 

Parcours

De ploegentijdrit is een prominent onderdeel van het wielerweekend in Gilze. Kleinschalig begonnen in het buitengebied van ons Brabantse wielerdorp, is het inmiddels de grootse ploegentijdrit van Nederland voor recreanten.

Sinds vorig jaar is de ploegentijdrit van de KNWU Clubcompetitie aan het programma toegevoegd. Een primeur die goed beviel en dus logisch dat ook dit jaar het startpodium wordt vrijgemaakt voor de beste wielerteams van ons land. In Gilze houden ze niet van half werk. Er is hard gewerkt door de organisatie en vele vrijwilligers om een mooi evenement te organiseren.

De wielersport is door de vele successen van de laatste jaren populair in Nederland. ”Graag willen we een steentje bijdragen aan talentontwikkeling zodat ons land ook in de toekomst mee doet voor de overwinning, een ploegentijdrit is daarbij een onmiskenbaar ‘vak’ van de opleiding tot wielrenner” aldus de organisatie.

Diezelfde organisatie heeft een parcours van 7.5km uitgezet rond Gilze dat ik totaal 3 maal afgelegd zal worden, dit brengt het parcours in totaal op 22.4km.


Favorieten

Het AGU Clubcompetitie peloton kruist dit seizoen voor het eerst haar degens met een ploegentijdrit. Het zal spannend zijn voor de teams om te zien wat de krachtsverhoudingen zullen zijn in deze unieke dicipline.

Maarten van den Berg, Max Nijhuis, Jari Kranenburg, Tim Arts, Steyn Lamberink en Ruben Dragt. Dat zijn de tijdritkanonnen van OWC de Zwaluwen. Het team uit Oldenzaal en Almelo is de laatste weken in topvorm en dus onze topfavoriet. Het team won eerder al het teamklassement van de individuele tijdrit, iets dat ze nu zullen willen herhalen in de ploegentijdrit van Gilze!

OWC de Zwaluwen reed een geweldige individuele tijdrit.

Giant Store Assen NWVG heeft iets om voor te strijden! Het team uit Groningen staat aan de leiding van de AGU Clubcompetitie. Om deze plek te verdedigen heeft het team van Peter Merx een waar sterrenensemble opgesteld. Met o.a. Bodi del Grosso, Adne Koster en Aden Paterson staat het team op scherp om de overwinning te pakken in de tijdrit.

In dit rijtje kunnen we JEGG-DJR natuurlijk niet vergeten. Het team neemt deze wedstrijd serieus blijkt uit de opstelling. Een mix van ervaren krachten zoals Jasper de Laat en jonge talenten met als aanvoerder CyclOn klassementleider Marijs Maas zullen moeten strijden voor de overwinning in de thuiswedstrijd van dit team.

Met de IJsselstreek hebben we de winnaar van de vorige editie aan de start. Ook dit jaar verwachten we dat dit team mee zal strijden voor de overwinning. Jelle ter Weeme zal een team met verder enkel U23 renners aanvoeren. In de vorige editie was het ter Weeme die het hele team van start tot finish bij elkaar wist te houden en zo naar de overwinning wist te rijden.

Lukt het ter Weeme dit jaar ook om zijn team naar de winst in de ploegentijdrit van Gilze te rijden? Hiermee zal het team een grote stap zetten in het ploegenklassement waar het Giant Store Assen NWVG Cycling Team op dit moment aan de leiding staat

De verwachting zijn hooggespannen voor de IJsselstreek!

Sensa Kanjers voor Kanjers heeft ook deze editie een team met notoire hardrijden opgesteld. In de afgelopen weken hebben de kanjers flink gewerkt aan de perfecte houding op de Giant en BMC tijdritfietsen. 

Vorig seizoen won het team van Han Vaanholt nog het ploegenklassement van de AGU Clubcompetitie. Als de equipe aansluiting wil houden bij de Zwaluwen en NWVG zal het een toptijdrit moeten rijden. Met Chiel Schulten als captain heeft het team met Hamminga, Schulten, Kortleve, van der Wal en Cas en Steyn van der Veen een mega sterk team aan het vertrek staan.

Familie van den Dool is op zoek naar revanche in de ploegentijdrit van Gilze. Vorig seizoen verspeelde Jan van Arckel het ploegenklassement door pech. Het team wist de wedstrijd niet te finishen en pakte zo geen enkel punt.

Mede daardoor heeft het team een geweldig zestal renners opgesteld. Jens en Kelvin van den Dool zullen blij zien dat Bram van Herk acte de présence geeft in Gilze. Hij werd al 11e op het NK Tijdrijden U23 vorige week, een positie voor Thijs Wemmers. En je raad het al, ook hij is opgenomen in de selectie!

Kan Jens van den Dool, de kersverse Nederlands Kampioen zijn ploeg inspireren en naar de winst rijden in de ploegentijdrit van 2024?

Jens van den Dool in de tijdrit van Dronten

Favorieten:
⭐⭐⭐ OWC de Zwaluwen
⭐⭐ Giant Store Assen NWVG , JEGG-DJR
⭐ de IJsselstreek , Sensa Kanjers voor Kanjers , Jan van Arckel

VOLLEDIG DEELNEMERSVELD

Starttijden

01 WSV De Peddelaars 14:00:00 KNWU Clubcompetitie
02 WV Ride United – WV Breda 14.01.00 KNWU Clubcompetitie
03 Merida Adelaar Cycling Team 14.02.00 KNWU Clubcompetitie
04 DTM 14.03.00 KNWU Clubcompetitie
05 Westland Wil Vooruit – Renewi 14.04.00 KNWU Clubcompetitie
06 Wieler Combinatie Friesland 14.05.00 KNWU Clubcompetitie
07 Regioteam Zuid Nederland 14.06.00 KNWU Clubcompetitie
08 WV De Kannibaarl 14.07.00 KNWU Clubcompetitie
09 Hanzerenners Zwolle 14.08.00 KNWU Clubcompetitie
10 Regioteam Noord-Holland 14:45:00 KNWU Clubcompetitie
11 AW Groep – Swabo Cyclingteam 14:46:00 KNWU Clubcompetitie
12 West – Frisia 14:47:00 KNWU Clubcompetitie
13 DRC De Mol 14:48:00 KNWU Clubcompetitie
14 TWC Tempo Hoppenbrouwers 14:49:00 KNWU Clubcompetitie
15 Dutch Food Valley Cycling Team 14:50:00 KNWU Clubcompetitie
16 UWTC Volharding 14:51:00 KNWU Clubcompetitie
17 Willebrord Wil Vooruit 14:52:00 KNWU Clubcompetitie
18 Jan van Arckel 14:53:00 KNWU Clubcompetitie
19 Wielerploeg Groot Amsterdam 15:30:00 KNWU Clubcompetitie
20 TSC De Kempen 15:31:00 KNWU Clubcompetitie
21 Houttec Cycling Team 15:32:00 KNWU Clubcompetitie
22 WV de IJsselstreek 15:33:00 KNWU Clubcompetitie
23 JEGG – DJR Academy 15:34:00 KNWU Clubcompetitie
24 Sensa-Kanjers voor Kanjers CT 15:35:00 KNWU Clubcompetitie
25 OCW – AW de Zwaluwen 15:36:00 KNWU Clubcompetitie
26 CT GIANT Store Assen – NWVG 15:37:00 KNWU Clubcompetitie


Klassementen

De sterkste Nederlandse clubteams strijden in 3 verschillende klassementen om de winst. Na de laatste race in de competitie zullen de winnaars gehuldigd worden.

Dit zijn de leiders in alle verschillende klassementen voor de start van de race.

Natusport Algemeen Klassement: Quinten Veling
CyclOn Jongeren Klassement: Marijn Maas
Team Klassement CT GIANT Store Assen – NWVG

Leiders in het CyclOn Klassement en de Natusport Klassement

Top 5 Teamklassement

Volledige Stand


Top 5 Individueel Klassement

PositieRennerTeamCategoriePunten
1nedJens van den DoolElite200
2nedQuinten VelingElite189
3nedBart KortleveU23171
4nedMaarten van den BergElite144
5nedMathijs LomanElite116


Weer

Zon, zon en nog eens zon. We maken ons op voor een heerlijke wielerdag in Gilze!

Weerbericht wedstrijddag:
☀️ 24°
4 km/h