Voorbeschouwing Ploegentijdrit Gilze

In de AGU Clubcompetitie gaan we op zoek naar het beste clubteam van Nederland. Hoe kan dit beter dan via een pure teamdiscipline, de ploegentijdrit!

Aanstaande zaterdag staat de ploegentijdrit van de Clubcompetitie op het programma. Deze koers zal onderdeel zijn van het gezellige wielerweekend in Gilze dat een bomvol programma kent. Veel deelnemers zullen een weekendje Brabant plannen aangezien op zondag dezelfde organisatie ook de Midden-Brabant Poort Omloop zal organiseren, een schitterende UCI koers in de Holland Cup.

Het Dutch Food Valley Cycling Team won in 2022 de ploegentijdrit

Toch zullen de renners uit het AGU Clubcompetitie peloton vooral de ogen hebben gericht op de ploegentijdrit. In deze discipline waarin de tijd van de 4e renner telt is het ploegenspel essentieel. Het is tevens de laatste race in de Clubcompetitie voor Jan van Arckel renner Casper van der Woude. De leider in het Cyclon klassement zal vanaf 3 juli de overstap maken naar het continentale Metec-Solarwatt.

Winnaar vorige edities
2017Destil Jo Piels
2018CT The Bananas?!
2019Allinq-Krush-IJsselstreek Cycling Team
2022Dutch Food Valley Cycling Team

Vorige editie

De ploegentijdrit in Gilze werd vorig seizoen op de eerste tropische dag van het jaar gereden. Hierdoor werden de icepacks en andere verkoelende middelen uit de kast getrokken.

Vanwege valpartijen bij onder andere Jan van Arckel en Westland Wil Vooruit konden deze teams niet alles uit deze tijdrit halen. De teams hebben aangegeven dit jaar alles op alles te zetten om revanche te nemen op de uitslag van de vorige editie.

Uiteindelijk was het Dutch Valley Cycling de sterkste van de dag met een voorsprong van 12 seconden op Willebrord wil Vooruit. ”We hebben hier de afgelopen weken veel op getraind met de ploeg en hebben ook al twee keer verkend hier in Gilze, we kwamen echt voor de winst en zijn blij dat het gelukt is” zei Timo Fransen na afloop.

Podium 2022:
๐Ÿฅ‡ Dutch Food Valley Cycling Team26:57
๐Ÿฅˆ Willebrord Wil Vooruit27:09
๐Ÿฅ‰TWC De Kempen27:10

Parcours

De ploegentijdrit is een prominent onderdeel van het wielerweekend in Gilze. Kleinschalig begonnen in het buitengebied van ons Brabantse wielerdorp, is het inmiddels de grootse ploegentijdrit van Nederland voor recreanten.

Sinds vorig jaar is de ploegentijdrit van de KNWU Clubcompetitie aan het programma toegevoegd. Een primeur die goed beviel en dus logisch dat ook dit jaar het startpodium wordt vrijgemaakt voor de beste wielerteams van ons land. In Gilze houden ze niet van half werk. Er is hard gewerkt door de organisatie en vele vrijwilligers om een mooi evenement te organiseren.

De wielersport is door de vele successen van de laatste jaren populair in Nederland. ”Graag willen we een steentje bijdragen aan talentontwikkeling zodat ons land ook in de toekomst mee doet voor de overwinning, een ploegentijdrit is daarbij een onmiskenbaar โ€˜vakโ€™ van de opleiding tot wielrenner” aldus de organisatie.

Diezelfde organisatie heeft een parcours van 7.5km uitgezet rond Gilze dat ik totaal 3 maal afgelegd zal worden, dit brengt het parcours in totaal op 22.4km.


Favorieten

Het AGU Clubcompetitie peloton kruist dit seizoen voor het eerst haar degens met een ploegentijdrit. Het zal spannend zijn voor de teams om te zien wat de krachtsverhoudingen zullen zijn in deze unieke dicipline.

Met het Dutch Food Valley Cycling Team hebben we het winnende team van vorig seizoen aan de start. Het team van Rene Bastiaansen kent een geweldig seizoen met overwinningen en ereplaatsen. In het team onder andere de leider in het Natusport klassement, Johan Dorussen. Daarnaast staat de nummer 3 op het NK tijdriten, Jeroen van Krimpen aan het vertrek. De jonge garde heeft met Patrick Bos een geweldige captain in het team, hiermee is het Dutch Valley Cycling Team onze grootste favoriet.

Uitslag 2022: Dutch Food Valley CT, Willebrord Wil Vooruit en TWC de Kempen.

Jan van Arckel is uit op revanche! Vorig seizoen werd het team opgehouden door een valpartij in de ploegentijdrit van Gilze terwijl ze op weg leken naar een mooie tijd. Het team is traditioneel sterk op de tijdrit, zo wist het de afgelopen twee jaar een podiumplek te bemachtigen op het Nederlands Kampioenschap Clubs in de ploegentijdrit. Het team neemt dit weekend afscheid van Casper van der Woude, de renner maakt een overstap naar Metec-Solarwatt en zal zijn team nog 1 laatste cadeautje willen geven, de winst in de ploegentijdrit!

Afgelopen week wist Casper van der Woude nog een tweede plek de bemachtigen op het NK Tijdrijden en met Kelvin van den Dool, Gijs de Swart, Noel Luijten, Siep Roes en Delano Swenne heeft hij een ijzersterk team om zich heen.

Casper van der Woude op het NK Tijdrijden

In dit rijtje kunnen we JEGG-DJR natuurlijk niet vergeten. Het team dat gedeeld aan de leiding staan kende een mindere dag in Noordenveld en zal dit recht willen zetten. Hiervoor heeft het team Nederlands Kampioen Tijdrijden, Quinten Veling als geheim wapen aan het vertrek staan. De coureur uit Monnickendam heeft zijn ploeggenoten flink opgezweept om de winst te pakken in de Brabant.

Toch zal het team aan de start staan zonder de toppers die hoog in het klassement staan zoals Tjalle de Bruin, Jasper de Laat, Sven Pijnenburg en Harm Celi. Wel staat Jody Jochems aan de start, deze begenadigd Zwifter, Tijdrijder en Triatleet zal een motor in de ploeg zijn. Het zal dus spannend zijn waar het team dat het thuisvoordeel heeft zal staan.

Daarnaast heeft de gedeeld leider, Sensa-Kanjers voor Kanjers met o.a Rick Hezeman een team aan de start staan dat mee kan doen voor de winst. Heeft het Houttec Cycling Team een stel sterke Friesche beren aan het vertrek staan en heeft TWC de Kempen met o.a Jordy Vermeulen een tijdritkanon aan de start.

Houttec CT in 2022

Favorieten:
โญโญโญ Dutch Food Valley Cycling Team
โญโญ Jan van Arckel , JEGG-DJR
โญ TWC de Kempen , Houttec CT , Sensa Kanjers voor Kanjers

VOLLEDIG DEELNEMERSVELD

Starttijden

De Adelaar14:00:00
De Peddelaars14.01.00
WCF14.02.00
DRC De Mol14.03.00
SWABP14.04.00
OWC/AWV14.05.00
BHST CT14.06.00
WPGA14.07.00
De Kanibaal14.08.00
DTM14:45:00
RT-ZN14:46:00
WWV14:47:00
Westland WV14:48:00
Regio NH14:49:00
West-Frisia14:50:00
Volharding14:51:00
Hanzenrenners14:52:00
NWVG14:53:00
Houttec CT15:30:00
DFVCT15:31:00
TWC Tempo15:32:00
IJsselstreek15:33:00
TWC De Kempen15:34:00
Jan van Arckel15:35:00
Sensa – KVK CT15:36:00
JEGG DJR15:37:00


Klassementen

De sterkste Nederlandse clubteams strijden in 3 verschillende klassementen om de winst. Na de laatste race in de competitie zullen de winnaars gehuldigd worden.

Dit zijn de leiders in alle verschillende klassementen voor de start van de race.

Cyclon Algemeen Klassement:Casper van der Woude
Natusport Jongeren Klassement:Johan Dorussen
Team KlassementJEGG de Jonge Renner & Sensa KVK

Leiders in het Cyclon Klassement en de Natusport Jongerentrui

Top 5 Teamklassement

Volledige Stand


Top 5 Individueel Klassement

Volledige Stand
PositieRennerCategoriePunten
1nedJohan DorussenU23220
2nedCasper van der WoudeElite200
3nedEskil HuitingU23190
4nedCasper NoorloosU23102
5nedKlaas GroenenElite100

Weer

Net wel of net geen zon, het gaat spannend worden in Gilze. Het verwachte wisselvallige weer kan nog wel eens het verschil gaan maken in de aankomende koers.

De wielerdag in Gilze zal naar verwachting met miezelregen beginnen en in de loop van de middag zal het opklaren, dit kan nog weleens een voordeel zijn voor de laatst startende teams.

Weerbericht wedstrijddag:
๐ŸŒฆ๏ธ 18ยฐ
20 km/h

Mis geen minuut van de actie!

Elke wedstrijd in de KNWU Clubcompetitie is volledig live op de website te volgen via de exclusieve liveticker. Daarnaast kun je na elke wedstrijd een uitgebreid videoverslag terugvinden op deze website. De liveticker is te volgen vanaf een uur voor de start van de race.

CHECK DE LIVETICKER HIER

Partners

Deze koers was niet mogelijk zonder de steun van onze geweldige wedstrijdpartners

Eltra Engineering B.V.
Midden Brabant Poort
Heerkens van Bavel Bouw B.V.
Vermetten Accountans & Adviseurs
KOFFIEMAX B.V.
Killgerm Nederland
Graaumans Aannemersbedrijf
van Kemenade Bestrating
Attentive
Abeeko