Voorbeschouwing Zuiderzeeronde 2024

Daar zijn we dan! De AGU clubcompetitie 2024 gaat aanstaande zaterdag van start met maar liefst 26 deelnemende wielerverenigingen uit heel Nederland. De teams gaan de strijd aan om de winst in het algemeen klassement.

Dit seizoen kent de clubcompetitie 7 races, verspreid over heel Nederland. Met als eerste koers de Zuiderzeeronde in Dronten. Hierna zullen Simpelveld, de TT in Dronten, Noorderveld, de TTT in Gilze en de Omloop der Zevenheuvelen volgen. We sluiten af met de grote finale in Ooststellingwerf.

Casper van der Woude kwam juichend over de finish van de Zuiderzeeronde in 2023

Vorig seizoen zagen we een recordaantal renners doorstromen vanuit de Clubcompetitie. Zo missen we dit jaar zowel de nummer 1 als 2 van de vorige editie. Zowel Casper van der Woude als Johan Dorussen hebben een stap hogerop gezet.

Winnaars laatste 6 edities Zuiderzeeronde:
2023: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Casper van der Woude
2022:
๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Jelle Johannink
2021: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Marien Bogerd
2020: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Afgelast
2019: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Bjorn Bakker
2018: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Jos Koop

Vorige editie

Door het gebrek aan een krachtige wind verliep de eerste koersuren vrij tam. Een grote valpartij bij de tweede passage van de gravelstrook zorgde voor een splitsing in het peloton. De twee grote groepen smolten op de Hondweg op 105 kilometer van de finish samen.

De eerste serieuze aanval kwam even later van Jardi van der Lee (Willebrord Wil Vooruit). Hij kreeg gezelschap van ploeggenoot Sten Verzijl en Mattanja Woets (de IJsselstreek). Door de controle in het peloton door Dutch Food Valley Cycling Team en JEGG-DJR academy liep de kopgroep niet verder dan maximaal 45 seconden.

Op de laatste gravelstrook werden de drie koplopers teruggepakt en maakte het peloton zich op voor de massasprint op het industrieterrein van Dronten. In de finale waren nog een paar late uitvallen maar niemand slaagde er in om weg te komen. In de slotkilometer zette Casper van der Woude zich op kop van het peloton en ging met kleine voorsprong de laatste bocht in. Vervolgens bleef hij de sprintende groep in de laatste meters voor en pakte hij de eerste wedstrijd van de AGU Clubcompetitie 2023.ย Top 10 vorige editie:

1 Casper van der Woude Jan van Arckel
2 Johan Dorussen Dutch Food Valley CT
3 Casper Noorloos Regioteam Zuid-Nederland
4 Jasper de Laat JEGG-DJR
5 Eskil Huiting Sensa Kanjers voor Kanjers
6 Ofke Teekens Willebrord Wil Vooruit
7 Sven Pijnenburg JEGG-DJR
8 Bram Kras Regioteam Noord-Holland
9 Aldert van der Veen West-Frisia
10 Niels Immerzeel Dutch Food Valley CT

Parcours

Op zaterdag 6 april 2024 zal om 13:45 het startschot gegeven worden voor de eerste wedstrijd in de AGU Clubcompetitie! Het 152km lange parcours heeft haar start en finish in Dronten.

Het peloton met de sterkste Nederlandse clubteams zal na een korte neutralisatie richting de eerste lus rijden. Deze ronde van iets meer dan 50km zal tweemaal afgelegd worden. Na deze twee ronden volgt nog 1 ronde via de bekende lus, de renners slaan echter af naar Dronten waar de finish ligt van de Zuiderzeeronde.

TECHNISCHE GIDS

Favorieten

Met de eerste AGU Clubcompetitie wedstrijd van het jaar is het een grote vraag hoe sterk de renners uit de winter gekomen zijn. Welke renners hebben vroeg gepiekt en zijn klaar voor de polders van Flevoland?

Heeft het Dutch Food Valley Cycling team van manager Rene Bastiaansen opnieuw een kandidaat winnaar voor de AGU Clubcompetitie in haar team? Met Christiaan van Rees in haar gelederen is het seizoen in elk geval al geweldig begonnen! Naast een overwinning in Schijndel, een tweede plek in Gerwen en een twaalfde plek in de Wim Hendrik trofee, was hij de sterkste clubrenner in de Dorpenomloop Rucphen. De omloop werd gewonnen door Johan Dorussen, de renner die vorig seizoen zowel het Natusport als het CyclOn klassement wist te winnen.

Christiaan van Rees in de kleuren van samenwerkingspartner DSM-Firmenich


Jan van Arckel heeft met Bram van Herk een echte hardrijder in huis. De renner die in zijn Instagram bio: Ik fiets wel eens rondjes heeft staan, zal de rondjes flink hard moeten afleggen aanstaande zaterdag, wil hij er met de winst vandoor gaan. Dit seizoen stond hij al op het podium in Schijndel en Wevelgem (BE).

Net als vorig seizoen schrijven we Luuk Verbruggen op als kanshebber voor de winst. Elke keer als het peloton in waaiers uiteenspat is Luuk van de partij. De renner van Sensa Kanjers voor Kanjers wist vorig jaar met zijn team het eindklassement te winnen en is gebrand op een persoonlijke overwinning in de Clubcompetitie 2024.ย 

Dat Cyclocross een geweldige voorbereiding kan zijn op het wegseizoen bewees Mathieu van der Poel dit weekend opnieuw in Vlaanderen. Ook Klaas Groenen heeft in de voorbereiding op het wegseizoen de racefiets ingeruild voor de crosser. Deze voorbereiding wierp zijn vruchten af, de renner van TWC Tempo wist dit seizoen de wielerronde van Oploo al te winnen.

We zien bij TWC Tempo een bekende naam op het wedstrijdformulier, Stan Godrie heeft dit jaar het veld vaarwel gezegd maar dat blijkt nog geen afscheid van de fiets te zijn. De sympathieke heeft een bak aan ervaring, zal dit het verschil maken in Dronten?

Klaas Groenen sprint naar een podiumplek in NoorderveldCasper Noorloos bewees zich vorig seizoen al in de sprintwedstrijden van de AGU Clubcompetitie. Vorig seizoen werd de renner van Regioteam Zuid-Nederland nog 3e in de Zuiderzeeronde, weet hij dit seizoen de winst te pakken? Dan zal hij wel het waaiergeweld moeten overleven.

UWTC de Volharding heeft dit jaar een zeer sterk team aan de start staan in de Zuiderzeeronde. Met Tim den Braber heeft het een renner in huis die dit seizoen al twee wedstrijden wist te winnen onder de Spaanse zon.

Favorieten:
โญโญโญ Christiaan van Rees
โญโญ Stan Godrie ย , Bram van Herk
โญ Klaas Groenen , Casper Noorloos , Luuk Verbruggen , Tim den Braber ย 

Weer

We verwachten een lekker zonnetje in Flevoland aanstaand zaterdag. Wel heeft de wind vrij spel in de polders rond Dronten en met windsnelheden van 30 km/h kunnen we het waaieralarm alvast aan zetten!

Weerbericht wedstrijddag:
๐ŸŒฅ๏ธ23ยฐ
28 km/h

Mis geen minuut van de actie!

Elke wedstrijd in de KNWU Clubcompetitie is volledig live op de website te volgen via de exclusieve liveticker. Daarnaast kun je na elke wedstrijd een uitgebreid videoverslag terugvinden op deze website. De liveticker is te volgen vanaf een uur voor de start van de race.

CHECK DE LIVETICKER HIER