Voorbeschouwing Zuiderzeeronde

Daar zijn we dan! De AGU clubcompetitie 2023 gaat aanstaande zaterdag van start met maar liefst 26 deelnemende wielerverenigingen uit heel Nederland. De teams gaan de strijd aan om de winst in het algemeen klassement.

Dit seizoen kent de clubcompetitie 6 races, verspreid over heel Nederland. Met als eerste koers de Zuiderzeeronde in Dronten. Hierna zullen Simpelveld, Noorderveld, de TTT in Gilze, de omloop Oost-Stellingwerf en hierna sluiten we af met de Grand Final!

Jelle Johannink (Sensa-KvK) wint Zuiderzeeronde voor Mark Prinsen (WWV) en Chiel Schulten (Sensa-KvK)

Met WV De IJsselstreek en Willebrord Wil Vooruit staan de beste teams uit de vorige 2 edities van de AGU Clubcompetitie aan de start.

Winnaars laatste 5 edities Zuiderzeeronde:
2022: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Jelle Johannink
2021: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Marien Bogerd
2020: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Afgelast
2019: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Bjorn Bakker
2018: ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ Jos Koop

Vorige editie

De Zuiderzeeronde maakte haar reputatie als echte waaierkoers in 2022 opnieuw waar. De renners kregen een echte voorjaarseditie voorgeschoteld met buien – regen en hagel. Twee sterke groepen wisten uiteindelijk al het waaiergeweld te overleven met hierbij o.a. Nederlands kampioen Jarno Gmelich Meijling.

Nadat de eerste en tweede groep in koers bij elkaar kwamen bleef het aanvallen regenen. Hierbij wist uiteindelijk een groep van 10 renners weg te blijven en werd er door de natte straten van Dronten gesprint voor de winst. Het was Jelle Johanink die na voorbereidend werk van Chiel Schulten de winst naar zich toe wist te trekken en hiermee Sensa-Kanjers voor Kanjers de eerste winst schonk.

Clubcompetitie 2022 – Zuiderzeeronde from De Feijter Media on Vimeo.

Podium 2022:
๐Ÿฅ‡Jelle Johannink
๐Ÿฅˆ Mark Prinsen
๐Ÿฅ‰ Chiel Schulten

Parcours

Op zaterdag 8 april 2023 zal om 13:45 het startschot gegeven worden voor de eerste wedstrijd in de AGU Clubcompetitie! Het 165km lange parcours heeft haar start en finish in Dronten.

Het peloton met de sterkste Nederlandse clubteams zal na een korte neutralisatie richting de eerste lus rijden. Deze ronde van iets meer dan 50km zal tweemaal afgelegd worden. Na deze twee ronden volgt nog 1 ronde via de bekende lus, de renners slaan echter af naar Dronten waar de finish ligt van de Zuiderzeeronde.

TECHNISCHE GIDS

Favorieten

Met de eerste AGU Clubcompetitie wedstrijd van het jaar is het een grote vraag hoe sterk de renners uit de winter gekomen zijn. Welke renners hebben vroeg gepiekt en zijn klaar voor de polders van Flevoland?

JEGG – DJR Academy wist met Jasper de Laat een verrassende renner toe te voegen aan het toch al zeer sterke team. De Brabantse criterium koning wist in het verleden al zware klassiekers, zoals de Omloop der Kempen op het podium te eindigen. Met deze prestatie wist de renner een contract bij Metec af te dwingen, waarna zijn carriรจre via Wanty – Groupe Gobert richting TWC De Kempen liep. Bij de laatste ploeg werd de renner naast zijn vele criterium overwinningen ook 2e in de omloop van Valkenswaard. De zeer complete renner zal bij JEGG – DJR Academy met renners als Jelte Krijnsen en Harm Celi strijden voor de winst.


Sten Verzijl wist zich dit seizoen nog te nestelen in de kopgroep, tijdens de ronde van Huijbergen . De renner die uitkomt voor Willebrord Wil Vooruit weet wat winnen is. De sympathieke renner uit Berkel en Rodenrijs won met zijn ploeg de vorige editie van de AGU Clubcompetitie. Sten wist deze winter een succesvol baanseizoen af te sluiten met een eerste plek op de 50km, werd 3e op het NK Omnium, achter Matthijs Bรผchli en werd 3e op het NK Afvalkoers.

Naast Sten Verzijl, heeft Willebrord Wil Vooruit met Jardi van der Lee een tweede favoriet aan de start. De renner heeft een groot deel van zijn voorbereiding in zijn paincave gedaan. Jardi won elk klassement in de Beneliga van eRacingTV op Zwift,

Met Rick Hezeman heeft Sensa-Kanjers voor Kanjers de beste clubrenner van Olympia’s Tour aan het vertrek staan. Vorig seizoen wist de ploeg van Han Vaanholt het heft in handen te nemen en de Zuiderzeeronde te winnen. Kan Rick dit trucje herhalen?

Favorieten:
โญโญโญ Jasper de Laat
โญโญ Rick Hezeman , Jardi van der Lee
โญ Sten Verzijl , Frits van Gemerden , Luuk Verbruggen

Weer

In tegenstelling tot de editie van 2022, lijkt het dit jaar een droge en op sommige momenten zelf zonnige editie te worden van de Zuiderzeeronde. Is een windsnelheid van 13km/u genoeg om voor een waaierkoers op dit polderparcours?

Weerbericht wedstrijddag:
๐ŸŒฅ๏ธ13ยฐ
13 km/h

Mis geen minuut van de actie!

Elke wedstrijd in de KNWU Clubcompetitie is volledig live op de website te volgen via de exclusieve liveticker. Daarnaast kun je na elke wedstrijd een uitgebreid videoverslag terugvinden op deze website. De liveticker is te volgen vanaf een uur voor de start van de race.

CHECK DE LIVETICKER HIER